Bij een aantal gelegenheden krijgt iedereen wel eens een leuk geschenk van een bedrijf waar je klant bent of als medewerker in dienst bent. De juiste momenten van een stukje extra waardering helpt om de relatie leuk en fris te houden. Maar waar moet je aan denken bij een relatiegeschenk of personeelspresentje?

Doelgericht

Een geschenk geven doe je niet zomaar, er moet een duidelijke reden achter zitten voor het geven van een geschenk. Voor relatiegeschenken doe je dat om een relatie aan te gaan of te behouden en bij een personeelsgeschenk gaat het om het uiten van waardering voor hun inzet.

Wat in te zetten

Geschenken zijn er in veel soorten en maten waarbij je vooral aan de toedracht en doel moet denken wat bepaald wat je gaat geven en tegen welke prijs. Bestaande klanten en kerstgeschenken voor personeel kun je natuurlijk niet zomaar afschepen met een klein bedrukte relatiegeschenk die je normaal gesproken weggeeft op een beurs. Hier mag je als ondernemer wel wat meer investeren. Het gaat ook immers om wat je ermee wilt bereiken. En dan klopt het soms ook wel dat “Bigger is Better”.

Hoe kies je een geschenk

Saaie doorsnee of uitgemolken geschenken kunnen een lauwe indruk geven op de ontvanger. Wees daarom op de hoogte van wat trendy is voordat je jouw relatiegeschenken gaat bestellen. Om je een eind op weg te helpen zijn hier een aantal voorbeelden van hoe anno 2018 relatiegeschenken worden opgemaakt.

 

Thematisch of sfeer gericht

Je kunt een geschenk volledig richten op een bepaald onderwerp of sfeer waarbij je het product en producten afstemt met de situatie. Hiermee kan je ook het geschenk personaliseren naar de betreffende persoon toe. Voor relatiegeschenken heeft dit een extra impact.

 

Zelf laten kiezen

Het loont soms ook de moeite om men het geschenk zelf te laten kiezen via een geschenkbon. Uiteraard niet een saaie cadeaubon maar specifieke geschenken zoals de Pluim.

 

Geen fysiek kado

Geef eens een keertje wat anders dan een fysiek kado! Vooral tegenwoordig is het lastig om origineel te zijn dus je kan ervoor kiezen om af te wijken van het fysieke kado. Iemand een leuke dag schenken met bijvoorbeeld een wellness voucher kan een andere impact hebben dan steeds maar weer hetzelfde.

 

Het is belangrijk dat wanneer je creatief wilt zijn in je geschenken om te variëren zodat men niet met dezelfde verwachtingen komt zoals het kado van het vorige jaar. Wissel dus af met bovenstaande varianten maar ook inhoudelijk met de producten.