Je staat er tijdens het drinken misschien niet altijd bij stil, maar de koffiebonen waarvan jouw koffie is gemaakt hebben een flinke reis achter de rug.

 

Koffiebonen

 

Koffie wordt gemaakt van koffiebonen. Koffiebonen zijn eigenlijk gewoon de gedroogde en gebrande zaden van de koffieplant, die vanwege hun vorm de naam koffieboon hebben gekregen. Goede koffiebonen komen vooral uit de landen rond de evenaar, in Zuid- en Centraal Amerika, Afrika en Azië.


De reden dat we massaal gevallen zijn voor het drankje dat met behulp van deze zaden wordt gemaakt is naast de smaak ook de aanwezigheid van cafeïne. Dit stofje zorgt voor een energieboost die we inmiddels nauwelijks meer kunnen missen, zeker in de ochtend.

 

Waar komen ze vandaan?

 

Heb je er bij het koffie bestellen wel eens bij nagedacht waar jouw drankje zijn oorsprong vindt? Grote kans dat het Brazilië was, dit is wereldwijd namelijk de grootste producent van koffie. Een derde van alle koffie van de wereld komt hier vandaan. Alhoewel niet alle koffie uit Brazilië even goed van kwaliteit is, het gevolg van massaproductie, zit er tussen de bijna drie ton koffie die per jaar geproduceerd wordt ook voldoende moois. De bonen van goede kwaliteit hebben over het algemeen een lage zuurgraad, zijn wat zoetig en bevatten smaaktonen van chocolade en noten.

 

Ethiopië

 

Ook in Afrika vind je volop goede koffiebonen. Ethiopië bijvoorbeeld staat erom bekend dat je hier de grootste variëteit aan Arabica koffiebonen aantreft. Vaak groeien de koffieplanten hier gewoon in de natuur, in tuinen en bossen, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Mooi om te weten! De koffiesoorten uit Ethiopië kennen veel verschillende smaken. Bloemen, bergamot, citrus of ander tropisch fruit: je kunt het zomaar in je koffie proeven!

 

Indonesië

 

Ook in Indonesië wordt volop koffie geproduceerd, vaak op grote plantages. Een erfenis uit koloniale tijden, waar wij Nederlanders grote invloed op hebben gehad. Zeker op Java wordt veel koffie verbouwd. Hier ontdekte men ook dat koffie langere tijd opslaan de smaak ten goede kan komen. De zure smaak verdwijnt en de koffie wordt zoeter. Dit heeft ervoor gezorgd dat Javaanse koffiesoorten vaak een kenmerkende zoete smaak hebben, gecombineerd met een flinke scherpte en een wat houtige smaak.

 

Naast deze landen zijn er nog meer plekken in de wereld waar koffiebonen worden verbouwd. Colombia bijvoorbeeld, en Guatemala. Ook in Kenia en Zimbabwe is koffie een belangrijk exportproduct. Ga je binnenkort koffie bestellen? Zoek dan eens op waar ‘jouw’ koffie vandaan komt. Leuk om te weten, toch?