Zodra de overlast van vliegen begint is het belangrijk dit zo kordaat mogelijk aan te pakken. Voordat je het weet heb je een ware vliegenplaag in je huis of restaurant.

Vliegenlamp aanschaffen

Bij het aanschaffen van een elektrische vliegenvanger met UV-lampen, in de spreektaal ook wel vliegenlamp genoemd, wil je uiteraard dat deze je zoveel mogelijk van de vliegenplaag verlost in je huis. Omdat vliegen door diverse factoren kunnen worden aangetrokken maar ook kunnen worden afgestoten is de keuze van het juiste apparaat én de juiste plek voor het apparaat erg belangrijk. Zomaar ergens plaatsen is daarom niet aan te raden. Het zou anders kunnen voorkomen dat de lamp een stuk minder effectief is.

Waardoor worden vliegen aangetrokken

Vliegen worden aangetrokken door licht en geuren. Daarnaast is de vlieg het meest geïnteresseerd in het vinden van voedsel want zonder voldoende voedsel kan een vlieg zich niet voortplanten.

Het is dus belangrijk om te bepalen in hoeverre deze factoren in jouw huis of bedrijf invloed kunnen hebben op de vangstresultaten.

Licht

Vliegen worden aangetrokken door UV-licht. Dat is eerder uitgebreid onderzocht en aangetoond (Roberts et al. 1992). Een elektrische vliegenlamp werkt daarom met de aantrekking van UV licht. In een apparaat zijn één of meerdere UV lampen geplaatst die op een bepaalde golflengte UV licht uitstralen. De hoeveelheid licht, dus het wattage van de lampen, bepaalt daarmee weer het bereik dat de lamp heeft op rondvliegende insecten.

Overdag echter is er veel meer UV-licht aanwezig. Zonlicht bestaat uit heel veel UV-licht en vliegen die naar binnen zijn gevlogen willen weer terug naar buiten. Zij oriënteren zich dan op het natuurlijke licht dat via de ramen naar binnen straalt. Daarom zijn vliegen vaak te zien zijn op de binnenkant van de ramen.

Geur en Voedsel

Vliegen zijn alleseters en leven van zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Ze eten in principe zo’n beetje alles wat wij ook eten. Op plaatsen waar veel voedsel aanwezig is zullen huisvliegen zich dus laten lokken door de geuren van dit voedsel.

Vliegen hebben net als wij wel voorkeuren. Uit een studie gedaan door biologe Renate Smallegange bleek bijvoorbeeld dat onder meer vochtig brood gedrenkt in water of melk een grotere aantrekking gaf op alle soorten huisvliegen dan ander voedsel.

De meest ideale situatie om vliegen te vangen is op een schone donkere en warme ruimte waar geen andere overheersende geuren aanwezig zijn. Maar dat is juist in veel situaties niet het geval. Op veel plaatsen met vliegenoverlast wordt regelmatig voedsel verwerkt, bijvoorbeeld Horecabedrijven, bakkerijen, slagerijen en (bedrijfs)keukens. Of denk aan stallen, dierenverblijven en soortgelijke plekken waar voor vliegen altijd aantrekkelijke geuren zijn. In deze gevallen zal de UV-lamp hiermee moeten “concurreren” en zodoende een veel mindere aantrekking geven op de vliegen.

Een logische conclusie is dan het apparaat zo dicht mogelijk te plaatsen op de plekken waar de vliegenoverlast het heftigst is. Gebruik in deze situaties echter nooit een apparaat met een elektrocutie rooster. Dit is in de buurt van voedsel niet wenselijk om voedselbesmetting te voorkomen en in stallen kan eventuele vonking brandgevaar met zich mee brengen. In deze gevallen wordt een apparaat aangeraden dat de vliegen vangt op een achter de lampen geplaatste kleefplaat.

Zorg daarnaast zoveel mogelijk voor een schone keuken. Laat geen voedselresten achter op bordjes of in open bakjes. Breng vuilnis zoveel mogelijk naar de container buiten het pand.

Plaatsing van de vliegenlamp

Plaats de lamp op een donker plekje, niet in de buurt van de ramen.
Laat de lamp in ieder geval altijd ‘s nacht aan staan als er geen andere UV-licht bronnen beschikbaar zijn.

Op plekken bij voedselbereiding

Plaats de lamp waar mogelijk zo dicht mogelijk in de buurt van plekken waar voedsel wordt bereid.
Plaats eventueel een extra (natuurlijke) lokstof bij de vliegenlamp voor extra aantrekking.
Plaats eventueel een 2e vliegenlamp bij de ingang naar de ruimte waarin voedsel wordt bereid om de insecten te onderscheppen

Lucht/licht

Plaats het apparaat niet in een directe tochtstroom omdat vliegende insecten dit over het algemeen onaangenaam vinden. Hierdoor zal de lamp zal dus minder effectief zijn op deze plekken.

Plaats de vliegenlamp op een zo donker mogelijke plek. Vermijd zoveel mogelijk andere lampen en bronnen van licht, met name het natuurlijk licht dat via ramen binnenkomt. Dit kan anders de effectiviteit van de lamp aanzienlijk verminderen.

Hoogte

Voor een ruimte van gemiddelde hoogte (3m) is het aan te raden de vliegenlamp op een hoogte van ongeveer 2m te plaatsen. Veel apparaten kunnen staand geplaatst worden of opgehangen aan de muur of via kettingen aan het plafond.

Onderhoud

Houd bij de plaatsing rekening met toegankelijkheid in geval van onderhoud zodat ten alle tijden de kleefplaat of het opvangbakje kan worden vervangen/geleegd en de UV-lamp kan worden vervangen. Kleefplaten moeten in de regel maandelijks worden vervangen en UV-lampen één keer per twee jaar of na 9000 branduren.

Meer informatie en bestellen:  vliegenlamp bestellen

 
Dit artikel is geplaatst door (ebm), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.

Dit artikel is geplaatst door (ebm), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.