Kinderen willen op een steeds jongere leeftijd een smartphone hebben. Als je als ouder besluit om je kind een smartphone cadeau te doen, zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij geven je een paar tips die je daarbij kunnen helpen.

Maak duidelijke afspraken

Als eerste is het erg belangrijk dat je duidelijke afspraken met je kind maakt met betrekking tot het gebruik van de telefoon. Bespreek wie de telefoonkosten betaald, wanneer uw kind gebruik mag maken van zijn mobiele telefoon en wie de schade betaalt als de telefoon kapot gaat. Zo voorkom je onenigheid en weet je kind ook wat je van hem verwacht.

Sluit geen abonnement af

Om hoge kosten te voorkomen is het verstandig om eerst altijd te beginnen met een prepaid simkaart. Zo kan je kind niet over zijn belbundel of internetbundel gaan en daarnaast leert het kind op deze manier om het gebruik van de smartphone te matigen. Als je kind eenmaal goed kan omgaan met zijn mobiele telefoon kun je er altijd alsnog voor kiezen om een abonnement af te sluiten.

Hou toezicht op het social media gebruik

Als ouder is het erg belangrijk dat je een oogje in het zijl houdt als het gaat om het social media gebruik. Kinderen weten vaak niet dat er ook gevaren zijn op social media en kunnen zonder dat zij het doorhebben hieraan blootgesteld worden. Het is verstandig om je kind te leren om geen privégegevens op social media te delen en om nooit onbekende mensen toe te voegen.

Blokkeer betaalmogelijkheden

Er zijn tegenwoordig veel betaalde apps en spelletjes die voor kinderen aantrekkelijk zijn om aan te schaffen. Deze kosten kunnen oplopen tot 10 euro per app, als je kind verschillende apps installeert kunnen de kosten dus hoog oplopen. Als ouder kun je dit het beste voorkomen door de instelling van het mobieltje beperken zodat er geen extra kosten gemaakt kunnen worden.