Luchtdrukwapens, buksen, luchtbuksen of windbuksen. Een luchtdrukwapen kent dus vele benamingen en zijn er in diverse soorten en maten te verkrijgen. Allemaal met een ander doel. Zo zijn er buksen voor beginners en ervaren schieters. Ook kun je nog kiezen of je een luchtdrukwapen wilt gebruiken voor korte schietafstanden of juist lan(ger). In dit artikel vertellen we je daar meer over. Ook leggen we je het verschil uit tussen luchtdrukwapens en vuurwapens en wanneer je een vergunning nodig hebt.

 

Verschil luchtdrukwapen en vuurwapens

Beide schieten ze met een kogel. Maar wat zijn de verschillen tussen een luchtdrukwapen en een vuurwapen? Het verschil tussen deze wapens zit in hoe de kogel uit de loop komt. Bij een luchtgeweer wordt de kogel door expansie van een gecomprimeerd gas naar buiten geduwd. Bij een vuurwapen ontstaat die druk door de ontploffing van een lading explosief materiaal, wat meestal buskruit is. Ook maakt een vuurwapen veel meer geluid bij het lossen van het schot dan een luchtdrukwapen.

 

Soorten luchtbuksen

  • Knikloop buks: ideaal voor de beginnende schutter
  • Onderspanner buks: ideaal voor de ervaren schutter
  • CO2 luchtbuks: ideaal voor korte schietafstanden
  • PCP luchbuks: ideaal voor lange(re) schietafstanden
  • Luchtbuks met magazijn: ideaal om meerdere keren achter elkaar te schieten.

 

Korte afstanden schieten met CO2 luchtbuks

Wil je op korte afstanden schieten? Dan is de CO2 luchtbuks iets voor jou. Deze buks werkt over het algemeen op 12 grams CO2 patronen. Hier haalt de buks ook zijn schietkracht uit. CO2 buksen zijn niet zo krachtig, waardoor ze juist geschikt zijn voor korte afstanden. Maar we raden niet aan om deze luchtdrukgeweren in te zetten bij lange afstanden van 50 meter of meer. 

 

Het is ook een geschikt wapen voor beginnende schutters. Het is voor korte afstanden (mooi om te oefenen) en kent nauwelijks terugslag. Je kunt – mits je een magazijn gebruikt – wel meerdere keren achter elkaar schieten. Wellicht is dat iets voor de meer ervaren schutters. 

 

Lange afstanden schieten met PCP luchtbuks

Zoek je echt een luchtdrukwapen waarvan de kogel gemakkelijk lange afstanden kan afleggen? Dan is de PCP luchtbuks het wapen voor jou. Op afstanden tot 100 meter is dit wapen echt uiterst nauwkeurig. 

 

De PCP buks maakt gebruik van gecomprimeerde lucht als drijfgas om te schieten. Deze persluchtwapens kun je vullen met behulp van een pomp of een duikfles. Verder kent ook dit wapen geen of nauwelijks terugslag en kun je er ook snel meer achter elkaar schieten. Zeker als je er een magazijn aan koppelt

 

Vergunning nodig bij luchtdrukwapens?

Nee je hoeft voor een gemiddeld luchtdrukwapen en bijbehorende kogeltjes geen vergunning te hebben. Wel moet je minimaal 18 jaar zijn en dat kunnen aantonen. Ook online. Tip: koop wel altijd je wapens bij een erkende wapenhandel met gediplomeerd personeel. Dan weet je zeker dat je goed, vertrouwd en veilig spul in je handen hebt. Want ook al is een luchtdrukwapen relatief onschuldig vergeleken bij een vuurwapen – het blijven wapens. Bij een dergelijke wapenhandel kunnen ze je ook van alle kanten adviseren. Of dit nou gaat om wapens, munitie of messen.