Een feestzaal is een zaal die wordt gebruikt en gehuurd voor het organiseren van feesten en bijeenkomsten:
– vergadering
– cursus
– ontmoeting
– zakelijk
– informatief
– trouwzaal
– receptie

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen voor het huren/gebruiken van een . Zo hoef je bijvoorbeeld aan het einde van de dag je eigen rommel niet op te ruimen, wat je thuis wel zou moeten doen. Daarbij is er ook voldoende ruimte voor je vrienden en familie. En alles wordt tot in de puntjes voor je geregeld, wat weer stress scheelt. Dat geldt natuurlijk ook voor het regelen van eten en drinken. Als je een feestzaal huurt wat centraal ligt, is het voor iedereen makkelijker om daar te komen.

Nadelen

Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook bij feestzalen. Om te beginnen met prijzen. Als je je feest thuis zou vieren, scheelt dat een hoop geld en benzinekosten. En als er iets kapot gaat, wie is dan de verantwoordelijk? Denk ook eens aan slechte service, geen aardig personeel, slecht onderhoud van de zaal.

Wat voor feestzaal

Dan komt nog de vraag: wat voor een feestzaal wil je? Je hebt veel feestzalen met verschillende extra’s. Zo kan je denken aan feestzalen met een speeltuin voor de kinderen of wil je een feestzaal waarbij je kan overnachten. Kies je liever een feestzaal met een zwembad voor de warmere dagen of ga je toch voor een feestzaal met een bar of eentje waarbij je voor je eigen drinken moet zorgen. Een feestzaal waarbij de fotograaf al is geregeld of een buffet.

Wanneer een feestzaal

Er zijn honderd en één redenen om een feestzaal bij te huren. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een bruiloft, een jubileum, verjaardag, geboorte, personeelsfeest, condoleance, teambuilding, vergadering, cursussen, groepsuitje, vrijgezellenfeest, familiefeest.

Feestzaal en vergunningen

Bij zalen waarbij de publieke toegankelijk ruimte kleiner is dan 1000m2 of zalen waarbij er geen dansgelegenheid is, hoef je geen milieuvergunning hebben. Bij alle andere zalen ontstaat een milieuvergunningsplicht zodra er één keer gefeest vanwege commerciële reden. Dit geldt dus niet bij bijzondere gelegenheden zoals de kermis, carnaval, schoolfeesten, jaarfeesten van een vereniging, huwelijksfeesten en jubileumfeesten. Als er toch telkens gefeest wordt voor een zojuist genoemde ‘bijzondere gelegenheid’, dan geldt de vergunningsplicht pas:
– Meer dan twaalf keer per jaar
– Meer dan twee keer per maand
– Meer dan vierentwintig dagen per jaar

Bij een milieuvergunningsplicht wordt gelet op het volume, niet vanwege de feestvierders zelf, maar vanwege de buurtbewoners. Bij niet milieuvergunning plichtige inrichtingen gelden er andere normen voor het volume. Die moeten zowel de oren van de feestgangers als van de buurtbewoners beschermen.