Met de kerst in het vizier is de tijd daar om iedereen weer goed te verwennen met mooie cadeaus. Dat kan soms erg lastig zijn en vooral als je hebt besloten een sieraad te kopen voor je dierbaren. Daarom lees je in dit artikel enkele tips om te voorkomen dat de persoon waarvoor je een sieraad koopt jou ongemakkelijk om de bon moet gaan vragen. Deze tips zijn toe te passen op zowel dames- als herensieraden.

 

Stijl

 

In het algemeen kunnen we zeggen dat alles draait om de stijl van de persoon waarvoor je een sieraad wilt kopen. Het is daarom belangrijk om niet per se op je eigen smaak af te gaan, maar goed te kijken naar de persoonlijkheid en kleding van de ander. Hij of zij moet het tenslotte dragen, niet jij.  Met behulp van de volgende checklist kun je stap voor stap de keuze voor een sieraad maken.

Uitgelicht: Het geheim achter betaalbare sieraden

 

Vraag jezelf af:

 

Draagt de persoon vaker sieraden? Is het antwoord daarop ‘ja’? Door goed te kijken wat diegene al draagt, kun je ontdekken wat zijn of haar smaak is. Draagt hij/zij alleen maar gouden sieraden? Dan doe je er verstandig aan ook een goud sieraad te kopen. Vallen de sieraden op of wordt het heel subtiel gedragen? Aan de hand daarvan weet je bijvoorbeeld of je voor een trendy of juist klassiek sieraad moet gaan.

 

Is het antwoord ‘nee’? Lees dan verder.

 

Welke kledingstijl (en welke persoonlijkheid) heeft de persoon? Gaat hij/zij altijd heel klassiek of juist heel trendy gekleed? Of is het misschien een sportief type? Of een heel romantisch type? Zo zal je een klassiek type niet blij maken met een horloge van een sportmerk, terwijl het sportieve type daar wel enthousiast van kan worden. En zo zal een trendy type toch om de bon gaan vragen bij een overload aan bloemfiguurtjes, terwijl het romantische type hier dol op is.

Leestip: Een bijzonder jaar, een bijzonder kerstcadeau: juwelen en accessoires

 

Welk huidtype heeft de persoon? Bij koele types passen zilver en koele kleuren beter. Het is geen gouden regel, maar een blanke huid is over het algemeen koel. Bij warme types passen goud en warme kleuren beter. Deze mensen hebben veelal een getinte huid of rood haar.

 

Met welk doel koop je het sieraad? Wil je dat diegene er een leven lang plezier van heeft of vind je het voldoende als het slechts een seizoen of enkele jaren gedragen wordt? Denk daarbij ook aan hoeveel de persoon het sieraad kán dragen. Werkt hij/zij bijvoorbeeld in de bouw of zorg? Dan zal een ring of oorbellen niet toegestaan zijn. Deze persoon kan het sieraad dan alleen in zijn vrije tijd dragen en het is aan jou de vraag of dat voor jou genoeg is om erin te investeren.

 

Kom je er alsnog niet uit? Vier ogen zien meer dan twee. Schakel de hulp van iemand anders in om de stijl van de ander te bepalen.