Waarschijnlijk heb je vast wel eens iets online besteld en de kans dat dit niet bij een Nederlandse aanbieder was is ook aanwezig. Steeds vaker weten we onze weg naar diverse webshops te vinden en de laatste jaren zijn we ook een stuk minder conservatief wanneer het gaat om de keuze van de webshop. Een aantal jaren geleden toen het online shoppen nog in de lift zat, bestelden veel mensen liever bij Nederlandse aanbieders, omdat dit vertrouwder voelde. 

 

Tegenwoordig lijkt de argwaan tegen buitenlandse webshops verdwenen en bestellen we massaal bij onder andere Chinese web giganten. In veel gevallen is dit prima en levert dit tevreden consumenten op, maar helaas niet altijd. Om ervoor te zorgen dat er niks misgaat en je ontvangt wat je besteld hebt en niet voor verrassingen komt te staan, is het goed om je in te lezen in de risico’s omtrent het bestellen bij Chinese webshops.

Leestip: https://www.kopeninchina.nl/hobbyking/ 

 

Houd rekening met invoerrechten bij bestellingen boven de 22 euro

Wanneer je een product uit China bestelt dan ben je volgens de Nederlandse wet verplicht om invoerrechten over dit product te betalen. De invoerrechten worden berekend op basis van de aankoopprijs, waarbij er zowel invoerrechten als btw geheven kan worden. Tot een bedrag van 22 euro hoeft er echter geen invoerbedrag betaald te worden. Wanneer je dan ook meerdere producten besteld van bedragen onder de 22 euro dan is het verstandig om deze te verspreiden over meerdere bestellingen, zodat je deze kosten sowieso kan ontlopen. 

 

Wanneer je een duurdere bestelling plaatst kun je de invoerrechten alsnog ontlopen, maar hier heb je een beetje geluk bij nodig. Alleen voor pakketten die handmatig zijn onderschept en gecontroleerd door de douane moeten deze rechten betaald worden. Het postorderbedrijf zal hierom vragen bij de bezorging die vaak met contant geld voldaan dient te worden.

 

Bekijk de beoordelingen en vergelijk webshops onderling om tot de beste keus te komen

De grootste reden voor Nederlanders om een product uit China te bestellen, is de aantrekkelijke prijs. Over het algemeen zijn producten aanzienlijk goedkoper in China, maar soms zie je producten die dusdanig goedkoop zijn dat er wel iets mee aan de hand moet zijn. Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dit vaak ook het geval.

Uitgelicht: https://www.kopeninchina.nl/cupshe/ 

 

Je kan indien je het niet helemaal vertrouwt ook checken of concurrenten van andere webshops in China het product voor hetzelfde bedrag aanbieden. Daarnaast is het altijd een goed idee om de beoordelingen goed door te lezen, zodat je kan zien hoe vorige klanten het product ervaren. Wanneer je kleding of andere producten van grote bekende merken bestelt, dan is het ook belangrijk dat je zo goed als mogelijk checkt dat je niet te maken hebt met namaak- of imitatie producten.