Drones komen in allerlei verschillende soorten, vormen en maten. Er zijn drones die niet superduur zijn, maar omdat drones steeds meer ontwikkelen en steeds meer kunnen worden ze ook steeds duurder. Als je veel geld neer legt voor zo’n dure drone wil je graag een goede beslissing maken, toch? Daarom lees je hier precies wat voor soorten drones er zijn en welke het best bij jou past.

Helicopters

Helicopters worden zowel in winkels verkocht als zelf gemaakt door hobbyisten. De drone wordt aangestuurd met één of twee grote motoren. Helicopters zijn echter uniek, ze kunnen verticaal opstijgen en hebben geen start- en landingsbaan nodig. Wel hangen dit soort drones een stuk minder stabiel in de lucht dan andere soorten drones.

 

Quadcopters/ quadrocopters

Een quadcopter of quadrocopter heeft vier propellers. Twee van deze propellers draaien linksom, de andere twee draaien rechtsom. Dit zorgt ervoor dat de drone tijdens het vliegen zeer wendbaar is en stabiel in de lucht hangt. Daardoor wordt het vaak aangeraden om een quadcopter te kopen, en dat wordt ook het meest gedaan.

 

Hexacopters

De zes propellers waarmee een hexacopter wordt aangestuurd zorgen ervoor dat de drone zeer stabiel is. Dit soort drones zijn makkelijker te besturen dan helicopters of quadcopters, vooral beginners hebben hier profijt van. De productie van hexacopters ligt echter lager dan die van quadcopters.

 

Octocopters

Een drone met acht propellers noem je een octocopter. Met de besturing van deze drones is het mogelijk om de drone stabiel in de lucht te laten hangen, zonder er als bestuurder verder iets voor te doen. Door de grote stabiliteit van een octocopter zijn ze zeer geschikt voor beginners, ondanks dat dit soort drones vaak wel aan de prijzige kant zijn.

 

Naast de verschillen in aantal propellers, zijn er ook verschillende doeleinden voor drones. Vroeger werden drones voornamelijk gebruikt tijdens oorlogen, en tegenwoordig worden ze zowel met commerciële en professionele doeleinden als voor een hobby gebruikt. Een voorbeeld van een drone voor commerciële/professionele doeleinden is de DJI Mavic 2 Pro. Door de goede camera die de drone bezit, kunnen er beelden geschoten worden van hoge kwaliteit. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld tv-programma’s. Daarnaast zijn er hobbymatige drones. Vaak zijn deze drones goedkoper en kleiner, en zijn deze minder goed van kwaliteit. Een voorbeeld van zo’n drone is de DJI Spark. Dit is een kwalitatief goede drone, maar kan niet gebruikt worden voor professionele zaken.